Špaldový chléb se semínky

Ingredience:

Na kvásek:

  • 400 ml vlažné vody
  • 20 g droždí
  • Špetka soli
  • Špetka cukru
  • 1 lžíce špaldové mouky

Pro těsto:

  • 400 g špaldové celozrnné mouky
  • 100 g chia semínek
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa

Pro servírování:

  • Avokádo
  • Černá sůl
  • Pepř
  • Lahůdkové droždí
  • Konopná semínka

Postup:

  1. Připravte kvásek smícháním 400 ml vlažné vody, 20 g droždí, špetky soli, špetky cukru a 1 lžíce špaldové mouky. Zamíchejte, zakryjte misku talířem nebo utěrkou a nechte stát 15 minut.
  2. Přidejte do kvásku 400 g špaldové celozrnné mouky, 100 g chia semínek, 100 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, 50 g lněných semínek, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru a 1 lžičku octa. Důkladně promíchejte, dokud vznikne homogenní těsto.
  3. Přendejte těsto do libovolné formy (například biskupský chlebíček) a nechte kynout přibližně hodinu.
  4. Předehřejte troubu na 220 °C.
  5. Pečte chléb zhruba 35 minut, nebo dokud není zlatavý.
  6. Po upečení vyndejte chléb na mřížku a nechte ho vychladnout.
  7. Servírovat chléb můžete s rozmačkaným avokádem, posypaným černou solí, pepřem, lahůdkovým droždím a konopnými semínky.
  8. Dobrou chuť! Užijte si tento výživný a chutný chléb s avokádem.