Slaný koláč s červenou řepou a balkánským sýrem

Ingredience:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 žlutá cibule
  • 1 červená cibule
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 400 g červené řepy (uvařené)
  • Listové těsto
  • 1 žloutek (na potření)
  • 200 g balkánského sýra
  • Pepř (dle chuti)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170°C.
  2. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
  3. Nakrájejte žlutou a červenou cibuli na půlměsíčky.
  4. Osmahněte cibule na pánvi, dokud nezesklovatí.
  5. Přidejte 2 polévkové lžíce medu ke karamelizaci cibule. Směs nechte na pánvi ještě chvíli povařit, aby se med zahřál.
  6. Odstavte celou pánev s karamelizovanou cibulí z ohně.
  7. Uvařenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky.
  8. Rozválejte listové těsto do tvaru pekáče a umístěte ho na plech s pečícím papírem. Potřete okraje těsta žloutkem.
  9. Na celý povrch listového těsta položte plátky červené řepy.
  10. Natrhejte balkánský sýr na řepu.
  11. Na sýr vyskládejte karamelizovanou cibuli včetně šťávy z pánve.
  12. Podle chuti přidejte pepř.
  13. Pekáč s připravenou směsí vložte do předehřáté trouby.
  14. Pečte přibližně 20 minut, dokud okraje listového těsta nezhnědnou.
  15. Můžete servírovat a podávat jako teplý předkrm nebo hlavní jídlo.

Dobrou chuť!