Ingredience:
- 5 celých vajec
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
- 1 prolisovaný čerstvý česnek
- 2 stonky celeru (očištěné a nastrouhané najemno)
- 400 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
- 60 g hnědých lněných semínek (rozemletých)
- Pečicí papír
Pro dip:
- 2 zakysané smetany 15%
- 100 g nastrouhaného modrého sýra
- Sůl a pepř dle chuti
- Nasekaná pažitka (na ozdobu)
Postup:
- V míse rozšlehejte 5 celých vajec. Přidejte sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek podle chuti.
- Očistěte 2 stonky celeru a nastrouhejte je najemno.
- Nyní nastrouhejte 400 g tvrdého sýra.
- Hnědá lněná semínka (60 g) rozmelte v mixéru na konzistenci mouky.
- Přidejte nastrouhaný celer, nastrouhaný sýr a lněnou mouku k ochuceným vajíčkům v misce.
- Rukou vše důkladně promíchejte a poté tvořte placky, které kladejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Předehřejte troubu na 200°C a pečte placky po dobu 20 minut.
- Po této době zvyšte teplotu trouby na 220°C a pečte dalších 20 minut, dokud placky nejsou zlatavé.
- Mezitím připravte dip. Smíchejte 2 zakysané smetany 15%, nastrouhaný modrý sýr, sůl a pepř dle chuti. Dip můžete ozdobit nasekanou pažitkou.
- Podávejte celerové placky s libovolným dipem!
Dobrou chuť!