Ingredience:
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 žlutá cibule
- 1 červená cibule
- 2 polévkové lžíce medu
- 400 g červené řepy (uvařené)
- Listové těsto
- 1 žloutek (na potření)
- 200 g balkánského sýra
- Pepř (dle chuti)
Postup:
- Předehřejte troubu na 170°C.
- Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej.
- Nakrájejte žlutou a červenou cibuli na půlměsíčky.
- Osmahněte cibule na pánvi, dokud nezesklovatí.
- Přidejte 2 polévkové lžíce medu ke karamelizaci cibule. Směs nechte na pánvi ještě chvíli povařit, aby se med zahřál.
- Odstavte celou pánev s karamelizovanou cibulí z ohně.
- Uvařenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky.
- Rozválejte listové těsto do tvaru pekáče a umístěte ho na plech s pečícím papírem. Potřete okraje těsta žloutkem.
- Na celý povrch listového těsta položte plátky červené řepy.
- Natrhejte balkánský sýr na řepu.
- Na sýr vyskládejte karamelizovanou cibuli včetně šťávy z pánve.
- Podle chuti přidejte pepř.
- Pekáč s připravenou směsí vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně 20 minut, dokud okraje listového těsta nezhnědnou.
- Můžete servírovat a podávat jako teplý předkrm nebo hlavní jídlo.
Dobrou chuť!
