Ingredience:
Na kvásek:
- 400 ml vlažné vody
- 20 g droždí
- Špetka soli
- Špetka cukru
- 1 lžíce špaldové mouky
Pro těsto:
- 400 g špaldové celozrnné mouky
- 100 g chia semínek
- 100 g slunečnicových semínek
- 50 g dýňových semínek
- 50 g lněných semínek
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
Pro servírování:
- Avokádo
- Černá sůl
- Pepř
- Lahůdkové droždí
- Konopná semínka
Postup:
- Připravte kvásek smícháním 400 ml vlažné vody, 20 g droždí, špetky soli, špetky cukru a 1 lžíce špaldové mouky. Zamíchejte, zakryjte misku talířem nebo utěrkou a nechte stát 15 minut.
- Přidejte do kvásku 400 g špaldové celozrnné mouky, 100 g chia semínek, 100 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, 50 g lněných semínek, 1 lžičku soli, 1 lžičku cukru a 1 lžičku octa. Důkladně promíchejte, dokud vznikne homogenní těsto.
- Přendejte těsto do libovolné formy (například biskupský chlebíček) a nechte kynout přibližně hodinu.
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Pečte chléb zhruba 35 minut, nebo dokud není zlatavý.
- Po upečení vyndejte chléb na mřížku a nechte ho vychladnout.
- Servírovat chléb můžete s rozmačkaným avokádem, posypaným černou solí, pepřem, lahůdkovým droždím a konopnými semínky.
- Dobrou chuť! Užijte si tento výživný a chutný chléb s avokádem.