Celerové placky s dipem

Ingredience:

  • 5 celých vajec
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránka
  • 1 prolisovaný čerstvý česnek
  • 2 stonky celeru (očištěné a nastrouhané najemno)
  • 400 g tvrdého sýra (nastrouhaného)
  • 60 g hnědých lněných semínek (rozemletých)
  • Pečicí papír

Pro dip:

  • 2 zakysané smetany 15%
  • 100 g nastrouhaného modrého sýra
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Nasekaná pažitka (na ozdobu)

Postup:

  1. V míse rozšlehejte 5 celých vajec. Přidejte sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek podle chuti.
  2. Očistěte 2 stonky celeru a nastrouhejte je najemno.
  3. Nyní nastrouhejte 400 g tvrdého sýra.
  4. Hnědá lněná semínka (60 g) rozmelte v mixéru na konzistenci mouky.
  5. Přidejte nastrouhaný celer, nastrouhaný sýr a lněnou mouku k ochuceným vajíčkům v misce.
  6. Rukou vše důkladně promíchejte a poté tvořte placky, které kladejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Předehřejte troubu na 200°C a pečte placky po dobu 20 minut.
  8. Po této době zvyšte teplotu trouby na 220°C a pečte dalších 20 minut, dokud placky nejsou zlatavé.
  9. Mezitím připravte dip. Smíchejte 2 zakysané smetany 15%, nastrouhaný modrý sýr, sůl a pepř dle chuti. Dip můžete ozdobit nasekanou pažitkou.
  10. Podávejte celerové placky s libovolným dipem!

Dobrou chuť!